A BigBlueButton virtuális szemináriumszervező alkalmazás használata

A BigBlueButton virtuális szemináriumszervező alkalmazás használata

Akár tetszik nekünk akár nem, nap, mint nap tapasztaljuk, hogy a korábban 100%-ban az anyagi világhoz kötött életünk egyre nagyobb része a virtualitás világába költözik. Az IKT eszközök fejlődésével virtuális terek, virtuális személyiségek, virtuális tevékenységek, virtuális viszonyok alakulnak ki.

Ezt a jelenséget az élet szinte minden területén, köztük az oktatásban is tapasztaljuk. Az iskolában jelenléti tanítás mellett egyre nagyobb teret kap az elektronikus eszközök segítségével megvalósított távolléti oktatás, az eLearning.

Ez az oktatási forma, túllép a valódi iskola valódi tantermeinek keretein, és jelentős részben a szükséges IKT eszközöket integráló LMS rendszerekkel megteremtett virtuális iskolákban zajlik.

Ezekben a virtuális iskolákban, kezdetben kifejezetten arra koncentráltunk, hogy leküzdjük a tanítás és tanulás közötti tér- és időbeni távolságot, ezért jellemzően aszinkron kommunikáción alapuló taneszközökkel (elektronikus tananyagok, fórumok, email, tesztek…). dolgoztunk. Később – szerencsére viszonylag hamar ‑ráébredtünk, hogy az elektronikus oktatásban is megkerülhetetlen az egyidejű jelenlétet feltételező szinkron kommunikációalkalmazása. Próbálkoztunk a csevegő, az azonnali üzenetküldő, és a video konferencia szoftverek felhasználásával is, de az oktatásban leginkább alkalmazható megoldást az élő, hang- és képalapú, párbeszéden alapuló, és számos kiegészítő taneszközt integráló VirtualClassroom alkalmazások hozták meg. Néhány éve még alig-alig találtunk valóban jól működő, és a gyakorlatban is könnyen alkalmazható VC szoftvereket, számuk azonban napjainkra örvendetesen gyarapodott. A tapasztalat mégis az, hogy a kollégák kevéssé ismerik alkalmazásuk körülményeit és a bennük rejlő lehetőségeket. Írásunk következő részében egy ilyen alkalmazással szeretnénk megismertetni az olvasót.

A teljes szöveg:

doc-iconpdf-icon