Saját telepítésű virtual classroom alkalmazások; A BigBlueButton

Saját telepítésű virtual classroom alkalmazások; A BigBlueButton

A szolgáltatásként használt szoftverekkel szemben a saját szervereken hostolt virtuális osztálytermek beüzemelése általában jóval komolyabb, ráadásul azonnali anyagi ráfordítást igénylenek az intézményektől. A költségek között általában maga a VC osztályterem szoftver jelenti a leghangsúlyosabb tételt. Ezért tartunk fontosnak bemutatni egy olyan példát, amelynek implementálásával a képző intézmények gyakorlatilag ingyenesen juthatnak saját, korlátlanul felhasználható virtuális osztályterem alkalmazáshoz.

A kereskedelmi szoftverek mellett léteznek nyitott forráskódú, virtuális osztálytermek kialakítására alkalmas rendszerek is. Ilyen a jelenleg 0.8 verziószámmal elérhető, LGPL liszenszelésű BigBlueButton (BBB) nevű konferenciaszoftver, amely a WizIQ-hoz hasonló szolgáltatásokat nyújt, de azzal ellentétben szerver és kliens oldali összetevői is térítésmentesen letölthetők, használhatók és tovább is fejleszthetők.

A Flash alapú kezelőfelületen a moderátor prezentációt, és egyéb dokumentumokat oszthat meg, egyszerűbb whiteboard funkciókat használhat. A BBB ezen kívül biztosítja a részvevők webkamera képének, hangjának, valamint a moderátor képernyőjének megosztását is. Utóbbi funkció a WizIQ-hoz hasonlóan Java VM telepítését igényli, de moderátor munka-asztalát megfelelő sebességgel, és pontos egészkurzor pozícionálással vetíti ki résztvevők képernyőjén.

A bejelentkezett felhasználók tevékenysége jól szabályozható. A moderátor elnémíthatja, vagy bekapcsolhatja a mikrofonokat, és bármelyik résztvevőnek átadhatja a felület vezérlését. A szoftver lehetővé teszi a rögzítést és visszajátszást is.

A BBB egyszerűbb virtuális szemináriumok lebonyolítására nagyszerűen használható, azonban a WizIQ-nál jóval szerényebb képességeket mondhat magáénak. Nincs lehetőség több lapból álló whiteboard használatára, a grafikus eszközök viszonylag egyszerűek, nincs szavazó modulja, nem támogatja a csoportmunkát, és a PowerPoint prezentációk megjelenítése sem tökéletes. Amennyiben valóban ki akarjuk használni ingyenességét, le kell töltenünk és lehetőleg dedikált kiszolgálóra kell telepítenünk a szerver oldali összetevőket, majd biztosítanunk kell a felhasználók számára a kliens oldali kezelőfelület elérhetőségét. Ez a feladat megfelelő hardvert, és rendszeradminisztrátori ismeret is igényel.

A BBB osztálytermek elérhetősége bármely webszerver segítségével biztosítható, de a szoftver használhatóságát nagyban növeli, hogy a Moodle webhelyéről ingyenesen letölthető beépülő telepítése után, a BBB virtuális osztályok Moodle kurzusokba is integrálhatók. Az ilyen VC-okat a befogadó kurzusok tanárai moderálhatják, részvevőként pedig csak a kurzus tanulói érik el őket. A BBB szolgáltatásai így néhány kattintással elérhetőkké válnak a kurzusok tanárai és tanuló számára is.