Virtual classroom megvalósítások szempontjai

Virtual classroom megvalósítások szempontjai

A virtuális osztálytermek általában nem részei az LMS rendszereknek, önálló hálózati alkalmazásként (általában web alkalmazásként) működnek. A távoktatásban tanító tanároknak általában nincs szükségük e szoftverarchitektúrák mélyreható tanulmányozására, az eredményes használatokhoz azonban mindenképpen ismerniük kell működésük és fölépítésük alapjait.

A virtuális osztályterem szoftverek web alkalmazások így használatukhoz semmiféle különleges hardver vagy szoftver telepítésére sincs szükség. A felhasználók számára elegendő egy átlagos, internet kapcsolattal rendelkező számítógép, és egy grafikus böngésző, de a hatékony kommunikációhoz persze ajánlott webkamera, mikrofon és fejhallgató használata is.

A VC használatához a felhasználó gépén, tehát nem telepített, hanem weblapba integrálva működő kliens programra és a kliensek kapcsolatát biztosító, távoli gépen futó szerveralkalmazásokra van szükség.

A kliens akkor töltődik le a gépünkre, amikor bejelentkezünk a virtuális osztályterembe. Fölveszi a kapcsolatot a szerverrel, amely ezután lebonyolítja a kommunikációt a többi rész-vevő gépén működő kliensekkel.

Egyes VC-ok esetén megvásárolhatók a szerver és a kliens összetevők is. Ilyen esetben a vásárlónak egyszer kell fizetnie a szoftverért, azután saját kiszolgáló gépére kell telepíteni a szerver összetevőket, majd biztosítania kell a felhasználók számára a kliens letölthetőségét.

Ez a megoldás egyszeri, de meglehetősen nagy befektetést igényel. Ki kell ugyanis fizetnünk a szoftver általában igen tetemes árát, és a szerver oldali működéshez szükséges hardvert is meg kell vásárolni. Ezt követően azonban viszonylag olcsón, akár több a virtuális osztályterem kialakítására is lehetőség nyílik. Ezt a megoldást a VC szoftverek igen jelentős ára miatt, elsősorban nagyobb képző intézmények választják.

A másik lehetőség, hogy a gyártó saját kiszolgálójára telepíti a szerver és a kliens összetevőket, a felhasználók pedig azért fizetnek, hogy kapcsolódhassanak a rendszerhez és használhassák annak szolgáltatásait. Ilyen esetben korlátozott számú és befogadó képességű VC-ot alakíthatunk ki, és a használatért szolgáltatási díjat kell fizetnünk.

A gyártók általában különböző szolgáltatási csomagokat kínálnak, amelyek közül az egyszerűbbeket akár magánemberek is meg tudják vásárolni.