Bevezetés

Ebben a tananyagban azokat a részelemek járjuk körül, amelyek mai ismereteink és gyakorlati tapasztalataink szerint föltétlenül szükségesek egy sikeres online kurzus lebonyolításához.

Szükségesek speciálisan szerkesztett tananyagok, amelyek amellett, hogy képeket, hangokat, animációkat, órai előadásokon készült videofelvételeket tartalmaznak, ahol szükséges, hallgatói interakciókat is beépítenek az anyagba.

A gondosan összeállított tananyag mellett szükséges a tanulmányokban történő előrehaladás folyamatos követése, ami kötelező feladatmegoldásokat is tartalmazó fórumbejegyzéseken, szinkron és aszinkron konzultációkon keresztül valósítható meg és szükség van a mentor folyamatos visszajelzésére.

A tantárgy jellege dönti el, hogy a tananyagban való előrehaladás heti, vagy téma szerinti beosztást igényel-e, melyik segíti jobban a hallgató előrehaladását.

Szintén tantárgyfüggő, hogy szükséges-e a folyamatos haladás követelménye. Nehezebb tárgy esetén és alacsonyabb kompetenciaszinten ez javasolt.

Online kurzus szervezésekor a lebonyolítás során elkövetett minden, egyébként aprónak minősülő hiba felnagyítódik, zavarokat okoz, ezért a követelmények világos és gondos megfogalmazására, nem teljesítésük következményeinek egyértelmű közzétételére van szükség.

A virtuális szeminárium szervezése rendkívül időigényes és mai oktatási rendszerünkben csak nagy erőfeszítések árán megvalósítható oktatásszervezési feladat.