2.2 SAJÁT KISZOLGÁLÓN HOSTOLT VC ALKALMAZÁS

Módszertani szempontból a megoldások között nincs különbség, anyagi és technikai lehetőségeink azonban erősen befolyásolhatják választásunkat. Az „A" esetben a képző intézménynek teljes egészében megára kell vállalnia a technikai feltételek megteremetését és az ezzel járó anyagi terheket. Elsőként be kell szerezni a VC alkalmazás hostolására alkalmas, minél erősebb hardverrel rendelkező kiszolgáló gépet. Meg kell teremteni, és folyamatosan biztosítani kell a kiszolgáló szélessávú internet kapcsolatát. Meg kell vásárolni a kiszemelt VC szoftvert. Szakembereket kell alkalmazni a szerver telepítésére, szoftveres és hardveres karbantartására, azaz üzemeletetésére. Az itt felsorolt néhány tétel összegzése után tetemes összeg fékezheti kezdeti lelkesedésünket. Ráadásul tudnunk kell, hogy ezek a tételek függetlenek a leendő felhasználók számától. A kezdeti költségek nem különböznek lényegesen 10 illetve 1000 felhasználó esetén.

A kiadások között általában a VC alkalmazás ára jelenti a legnagyobb tételt, ugyanakkor a költségcsökkentésben is itt a legnagyobb a mozgásterünk. A kereskedelmi forgalomban kapható drágább szoftverek általában stabilabban, megbízhatóbban működnek, és szolgáltatásaik is bővebbek. Választhatunk olcsóbb alkalmazást is, de az ár csökkenése általában a fenti pozitív tulajdonságok redukálódásával is jár. Az alacsonyabb ár jellemzően visszafogottabb lehetőségeket, kevéssé kényelmes használatot is jelent.

Szerencsére a nyitott forráskódú alkalmazások (open source: OS) körében is találunk VC alkalmazásokat. Az OS programok általában nem nyújtanak annyi lehetőséget, mint a kereskedelmi forgalomban kapható, drágább szoftverek, de a középkategóriával, már gyakran fölveszik a versenyt. Programkódjuk nyitott, azaz bárki által megismerhető, sőt általában fejleszthető is, de legfontosabb jellemzőjük talán az, hogy letöltésük és használatuk ingyenes. Ez utóbbi tulajdonság - különösen az oktatás általános anyagi körülményei között ‑ jelentősen fölértékeli az OS szoftvereket.