2.3 VC SZOLGÁLTATÁS

Természetesen előfordulhat, hogy a képző intézmény még ingyenes VC szoftver esetén sem tudja megteremteni a kiszolgáló működtetéséhez szükséges technikai illetve humán erőforrásbeli feltételeket. Ilyen esetben a „B" változat, azaz a szolgáltatás vásárlása lehet a megfelelő megoldás.

Költségekre természetesen itt is kell számítanunk, hiszen a szolgáltatás díját meg kell fizetnünk. A díjat azonban akár havonta is fizethetjük, sőt a felhasználók (tanárok, diákok) számának megfelelően, eltérő csomagokat is vásárolhatunk. Ebben az esetben tehát költségeink nem egy összegben jelentkeznek, és igényeinkkel is precízebben összehangolhatók.

Szeretnénk példát mutatni mindkét lehetőségre ezért tananyagunkban ismertetjük a BigBlueButton(BBB) nevű virtualclassrom alkalmazást, és a WizIQ elnevezésű szoftvert is. A BBBopensourceprogram, amelyet bármely intézmény, vagy magánszemély ingyenesen letölthet, és saját hardverén működtethet. A WizIQ a WizIQ Inc. nevű szolgáltató szerverén futó, WWW felületen elérhető VC szolgáltatás.