3.2 A VIRTUÁLIS OSZTÁLYTERMEK FELÜLETE

A BigBlueButton virtuális osztálytermeinek felülete fejlécre, ablakterületre és állapotsorra oszlik.A fejlécben jelenik meg a szeminárium neve, de itt találhatók a webkamera, mikrofon, és képernyő megosztás gombjai, valamit kezelőfelület nyelvének beállítására, a súgó indítására, és a kilépésre szolgáló vezérlőelemek is.

 

5. ábra A BBB felülete

 

Az ablakterületen helyezkednek el a program különböző funkciójú ablakai (Felhasználók, Webkamerák, Előadás, Chat).Az ezek felső részén található címsávban látjuk az ablak nevét, illetve a méretező gombokat.

A Kis méret gombbal összezsugoríthatjuk, a Teljes méretgombbal pedig maximális méretűre nagyíthatjuk ablakainkat. A kisméretű ablak csak címsávot tartalmaz. Erre kattintva kaphatjuk vissza akorábbi méretet. A teljes méretű ablak azElőző méret gombbal állítható vissza az eredeti nagyságára.

 

6. ábra Méretező gombok

 

Az ablakok egyébként szabadon mértezhetők és pozícionálhatók is, így a felhasználó bármilyen ablakelrendezést beállíthat. A BBB tartalmaz néhány előre beállított elrendezéstis, amelyek közül az állapotsor jobb oldalán található legördülő listával választhatunk.

 

7. ábra Beépített elrendezések