4.5 CHAT

A chat/csevegés a BBB-be beépített, gépelt szövegű kommunikáció eszköze. A Chat ablak alján lévő szövegmezőbe gépelt szöveg, az elküldés után minden érintett felhasználó felületén megjelenik.

Ahogyan eddig is láttuk a BBB fejlett eszközökkel támogatja a több résztvevős, szinkron hang és videó kommunikációt. Ilyen körülmények között akár fölöslegesnek is tűnket a chat lehetőség beépítése a rendszerbe. Mégis, amint kipróbáljuk a BBB használatát rájövünk, hogy a gépelt szövegű kommunikáció lehetőségének megtartása korántsem okafogyott!

Bár a videó konferencia rendszerek - amilyen végső soron a BBB is - lehetővé teszik, hogy minden résztvevő lássa az összes többi jelenlévő kameraképét és hallja az összes megszólaló hangját, a valódi tér hiánya megváltoztatja a kommunikációs kontextust. Problémát okozhat például az, hogy a résztvevők nem tudnak megszólalni az tanár előadásának megzavarása nélkül. Nem tudunk például a mellettünk ülő fülébe súgni valamit. Ha valaki megszólal, azt mindenki hallja. Szintén a megváltozott kommunikációs környezet az oka annak, hogy a tanár nehezen tud föltenni az egész osztályt érintő gyors és rövid választ igénylő kérdéseket:

- "Mit gondolnak? Alkalmas-e a chat eszköz a tanulók figyelmének fönntartására?"

Egy ilyen egyszerű eldöntendő kérésre a fülhallgatón keresztül érkező válaszok értelmezhetetlen hangzavarrá keverednek.A chat eszköz segítségével azonban mindenki gyorsan felelhet, a tanár pedig néhány pillantással fölmérheti az igen és a nem válaszokat.

A chat használata egyébként roppant egyszerű. Begépeljük az üzenetet a ablak alján lévő szövegmezőbe, majd rákattintunk a "Küld" gombra. Az ilyen üzenet publikus, azaz alaphelyzetben minden résztvevő megkapja.

 

17. ábra Nyilvános üzenet küldése

 

Személyes üzenetet a chat ablak "Beállítások" lapján indíthatunk. A kiválasztott résztvevő nevére kattintva új, a beszélgetőpartner nevével elnevezett lap jelenik meg a chat ablakban. Az ezen a lapon elküldött üzenetet csak a kiválasztott felhasználó kapja meg.

 

18. ábra Személyes üzenet címzettjének kiválasztása