5. LECKE: A WIZIQ

Az WizIQ Inc. kezdetben egy egyszerű videó konferencia szoftver web alapú hozzáférését biztosító cégként működött. Később a szoftvert továbbfejlesztették, számos, a távolléti oktatásban használható elektronikus taneszközzel ruházták fel, és egy egyszerű LMS rendszerbe ágyazták be. A céggel azonos nevű (WizIQ), programot saját hardverükön hostolják, és web felületen biztosítják a felhasználók hozzáférését.

A szoftvert használó intézményeknek, tanároknak és diákoknak így sem a hardver, sem a szoftver árát nem kell megfizetniük, sőt az üzemeltetés költségeivel sem kell számolniuk. A virtuális iskolát működtető felhasználóknak/szervezeteknek is csupán a szolgáltatás díját kell kiegyenlíteniük.

A felhasználó oldali hardverigény mindössze az internethez kapcsolódó számítógép, web kamera és headset. Az elérés mobil eszközökkel, például a fenti elemeket tartalmazó táblagéppel is tökéletesen működik.

A WizIQLMS-ébe intézményi, tanári, és tanulói szerepkörökben regisztrálhatunk.

Az intézményi regisztrációhoz az előfizetésnek megfelelő számú, tanári account tartozik. A tanárként regisztráló felhasználók meta adatokkal (cím, leírás, célok, kulcsszavak...) leírt kurzusokat hozhatnak létre, amelyekben a tanulók által kommentelhető postokat tehetnek közzé, a tanulókkal megosztott állományokat (courseware) tölthetnek fel, teszteket hozhatnak létre és végül, de nem utolsó sorban adott időponthoz kapcsolt, vagy ciklikusan ismétlődő class-okat, tanórákat készíthetnek

A tanárok szabályozhatják a kurzusok tanulói elérését. Regisztrált/nem regisztrált tanulók számára meghívásos, vagy önálló csatlakozást engedélyezhetnek, ingyenessé, vagy akár "fizetőssé" tehetik tanóráikat.